Pensiile speciale ale polițiștilor de la pușcăria Rahova, „umflate” de șefi. Corpul de Control al ministrului de Justiție a întocmit un raport de 300 de pagini! (EXCLUSIV)

Pensiile speciale ale polițiștilor de la pușcăria Rahova, „umflate” de șefi. Corpul de Control al ministrului de Justiție a întocmit un raport de 300 de pagini! (EXCLUSIV)
Publicat: 29/09/2020, 18:35

Un control demarat în luna iunie la Penitenciarul Rahova, de către Corpul de Control al ministrului Justiției, a scos la suprafață mai multe nereguli, cele mai multe legate modul în care ar fi fost „umflate”, în mod artificial, zeci de pensii speciale. În plus, specialiștii Corpului de Control au stabilit și faptul că mulți angajați au primit salarii mărite după ce au apărut pe listele de pontaj cu zeci de ore suplimentare.

În urma verificărilor, care s-au întins pe o perioadă de aproximativ trei luni și care au vizat absolut toate domeniile de activitate ale închisorii, reprezentanții Corpului de Control au întocmit un raport care numără aproximativ 300 de pagini.

Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au dezvăluit, pentru Gândul.ro, că cei care au făcut verificarea ar fi găsit mai multe probleme legate de pontarea unor ore suplimentare, care au condus la mărirea salariilor unor angajați, dar și un artificiu prin care pensiile speciale ale celor care au trecut în rezervă au fost „umflate” și mai mult, în mod nemeritat.

Sursele citate au precizat că, în ce privește orele suplimentare lucrate de angajați, ar fi voba, în realitate, despre suplimentarea schemelor de pază a deținuților. În acest sens, conducerea închisorii ar fi considerat că, pentru anumite misiuni, numărul standard este insuficient, motiv pentru care, în scop preventiv, ar fi chemat de acasă și mobilizat un număr mai mare de oameni.
Pe de altă parte, însă, spun sursele citate, ar fi și supradimensionarea pensiilor speciale ale angajaților.

Înainte de pensionare, angajații primeau sporuri pentru „misiuni de excepție”

Potrivit legii care reglementează modul în care sunt calculate pensiile angajaților din sistemul penitenciar, valoarea finală a acestora o reprezintă media pe ultimele șase luni.

În acest sens, reprezentanții Corpului de Control au descoperit că, la Rahova, exact în ultimele șase luni de contract, viitorii pensionari primeau un spor pentru „lucrări speciale și misiuni de excepție”.

Sporul reprezintă 50 la sută din salariul de bază, fapt care, cel puțin în cazul celor cu funcții de conducere, ar avea ca efect o mărire salarială și implicit a viitoarei pensii, cu 1.500 – 2.000 de lei.

Conform legii, „funcționarii publici cu statut special și personalul civil din sistemul administrației penitenciare care execută, în domeniul specific, lucrări de excepție sau misiuni speciale, apreciate ca atare de către conducătorii acestora, beneficiază de o majorare de până la 50% calculată la salariul de funcție/salariul de bază, denumită în continuare majorare”.

Sursele citate au explicat că, în practică, dacă ar fi să se țină cont de lege, acest spor este aproape imposibil de acordat.

În acest sens, sunt considerate lucrări de excepție „cele efectuate în vederea realizării unor obiective cu impact ridicat asupra organizării și funcționării structurilor din sistemul administrației penitenciare, cele care impun efectuarea unor activități cu un grad ridicat de răspundere sau specializare, cele care presupun o documentare complexă sau gestionarea unui volum mare de informații și cele care contribuie la identificarea, obținerea sau creșterea veniturilor”.

În același timp, sunt considerate misiuni speciale „activitățile directe desfășurate cu persoanele arestate preventiv sau condamnate la pedepse privative de libertate, în împrejurări având o complexitate ridicată. activitățile care implică riscuri deosebite pentru siguranța personalului sau pentru funcționarea în bune condiții a unităților din sistemul administrației penitenciare și activitățile cu un grad de complexitate mai mare decât atribuțiile corespunzătoare postului ocupat”.

În urma verificărilor, sursele citate au afirmat că ofițerii Corpului de Control au întocmit un document pe care i l-au înaintat directorului general al ANP, în care au recomandat demiterea directorului Penitenciarului Rahova, Alexandru Darie și adjunctul acestuia, Dragoș Străjeru.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Se CONFISCĂ banii românilor. Anunț final la Guvern: Vrei să te judeci, plătești dublu
Oana Zăvoranu a luat foc. Scoasă din minți de proces
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...